Dżem truskawkowy-szybki!

Cudowny czas truskawek,czereśni ,malin…
Zaczynam więc od szybkiego dżemu z truskawek.
 Jak  go zrobić w miarę szybko?
  Z pomocą przyszedł mi cukier żelujący 2;1 .
Zrobiłam więc wszystko według przepisu tego cukru,
dodając jeden tylko swój drobiazg
czyli odrobinę soku z cytryny 
dla pięknego koloru dżemu – a wyszedł piękny,czerwoniutki!

Nic nie stracił na kolorze.!

                                                                              Przepis
                                 
                                     1kg truskawek rozdrobnić na kawałki i wymieszać z 500g
                                     cukru żelującego,pozostawić w przykrytym naczyniu 3-4
                                                                             godziny.
                                           ( dodać troczę soku z cytryny by utrwalić kolor)
                           Następnie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować 3-5min..
                                   Gorącym dżemem napełnić słoiczki,natychmiast zamknąć.
                       
                            Pyszny,słodki dżem od razu wykorzystałam do ciasteczek francuskich.
                                                                        
                                                                            Pychotka!

Zostaw komentarz