Przepis na pyszną botwinkę!

W mojej kuchni czerwono,malinowo,buraczkowo..
Po tym wstępie nie nastąpi nic innego jak
 urokliwa ,młoda botwinka oraz szybka konfitura z malin.

 Świeżymi warzywami obdarzyła mnie ciocia 
Od razu spożytkowałam te dary.
Wyszła z tego smaczna botwinka.
Jak robić?
Przygotowujemy wywar z ok.30-40 dag schabu 
z malutką kostką lub bez kostki oraz włoszczyzną
plus listek laurowy i pół cebuli,
sól,pieprz-wiadomo również ale raczej pod koniec gotowania wywaru.
Po ugotowaniu wywar zagęszczamy rozmieszaną śmietaną do zup
-np.piątnica (moja była delikatnie kwaskowa) z 
ok.3 łyżki mąki(dobrze wymieszać by nie było grudek).
Do tego wywaru dolewamy podduszoną botwinę jak poniżej.

 Pół kobiałki liści z młodymi buraczkami drobno pokroić
 ,poddusić do miękkości –w trakcie koniecznie dodać odrobinę
 octu jabłkowego lub soku z cytryny dla koloru i kwaśności
 plus odrobina cukru do smaku i soli.
Do zupy dodajemy dużo  świeżego kopru,
trochę świeżej pietruszki i na wierzch kleksa śmietany.
 Podawać z ugotowanymi i okraszonymi cebulką ziemniaczkami.
Gotowe!
 Smacznego!

P.S.Dziękuję Ciociu Irenko za buraczki jak widzisz wyszła mi z tego pyszna botwinka.

Zostaw komentarz