Tarta z truskawkami – sprawdzony przepis Justyny oraz Rudy Jerry, który miał na nią chrapkę.

 

Ach! Jak długo czekałyśmy na te chwile…radosny śpiew ptaków, kwitnące drzewa, ten wszechobecny kwiatowy zapach, że aż brakuje tchu…

Te  kawy na tarasie, wśród tryskającej zieleni! Kot niemal oszalały od zapachu pierwszych grilli i słodkości spożywanych na zewnątrz! Kolorowy zawrót głowy! Wiosna poszła pełną parą, a mokry, rudy nosek z puszystą pianką, czai się na każdym rogu.

W tym sielskim klimacie nasza ulubiona domowa tarta z truskawkami – sprawdzony przepis mojej córki Justyny. Prawdziwy raj dla podniebienia! Wraz z pierwszymi truskawkami pojawia się w naszym domu, a właściwie ogrodzie…dziś za stół posłużyły nam piękne drewniane bale .

Odkąd przeniosłam się na wieś, te naturalne elementy budzą mój zachwyt! Ta moja polska wieś codziennie mnie inspiruje i codziennie uświadamia, jak bardzo jesteśmy częścią otaczającej przyrody i to my powinniśmy się do niej dostosować. Jesteśmy jak małe puzzle w wielkiej grze o wszystko.

.

.

i jeszcze …

Mam nadzieję,że spodoba Wam się  przepis  na pyszną tartę, a sielski klimat zdjęć i malownicza okolica przeniesie Was w stan prawdziwego relaksu . Zapraszam do naszego wiejskiego świata.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasz Rudy Jerry naprawdę miał wielką chrapkę na tę tartę! Kawę, … no bardziej mleczną  piankę pije nałogowo.

 

 

Nasze słodkie niewiniątko…szybki skok na płot

i

 – to nie ja spiłem mleczko –

…hmm…niech Was nie zwiedzie ta słodka minka.

 

Przepis  Justyny na pyszną Tartę z truskawkami: 

( do tarty dodane są również borówki – mogą być również maliny czy jeżyny – to w zależności na co macie ochotę )

 

Składniki:

Ciasto:

150 g mąki

25 g cukru

25 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka stołowa wody

Krem

mascarpone

śmietana 36 %

fix do zagęszczenia śmietany

cukier waniliowy

 

Dekoracja

40 dag świeżych truskawek, garść borówek, kilka listków mięty

 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 30 min. do lodówki. Potem wykładamy ciasto na wyłożonej pergaminem formie do tarty. Po rozłożeniu i uformowaniu ciasta nakłuwamy je widelcem , po to by nie urosło. Pieczemy 25 min. w temperaturze 180 stopi, aż się zarumieni. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i rozkładamy masę. Dekorujemy ulubionymi owocami i listkami mięty.

Masa

Ubijamy bitą śmietanę z cukrem waniliowym i fixsem. Dodajemy mascarpone. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min. do lodówki, by masa zgęstniała. Następnie wyjmujemy i wykładamy na ciasto.

 

 

2 komentarze

  • Irena
    3 miesiące ago

    Super tarta wygląda spróbuje upiec.

    • Anna Juchniewicz
      3 miesiące ago

      Dziękujemy! Bardzo polecamy, bo jest pyszna!

Zostaw komentarz