CZAS NA PYSZNY CZATNEJ

14 października 2015
Nastał czas kiedy skarby sadu i ogrodu wprost garną się by je spożytkować.
Mam tyle pięknych działkowych jabłek.Zaprawy,szarlotki,rogaliki z jabłkami to wszystko już było.Teraz czas na coś do mięs i serów.
Po prostu czas na czatnej!

 Przepis na jabłkowy czatnej
Przepis na 3 miseczki (2 zamroziłam,1 do zjedzenia na bieżąco)

Składniki
jabłka-  do ok 1/3 wysokości dużego gara
garść rodzynek
garść żurawiny suszonej
1 średnia cebula
cynamon do smaku
gałka muszkatołowa szczypta
krem balsamico też do smaku(dostaniecie w kaufland)
szczypta soli,ostrej papryki

Jak robić?

Nic prostszego!Pokrojone na małe kawałki jabłka wrzucamy do gara,dodajemy pozostałe składniki,dusimy tak by nie były całkiem rozgotowane,by było widać ładną  delikatną kostkę.Cebulę podsmażamy na złoty kolor(lecz nie brązowy,żeby nie było gorzka)i również dodajemy do całości.Cebulkę lepiej dodawać stopniowo ,bo łatwiej wtedy zdecydować czy chcemy ją bardziej w czatneju czuć czy mniej.

Gotowe!
Do tego czatneja można dodać pokrojone włoskie orzechy jeśli ktoś lubi ,równie dobrze smakuje.
Czatnej podajemy do serów,mięs koreczków mięsnych z majonezem.Jednym słowem pychotka.

Smacznego!

P.S.Wkrótce  mój domowy przepis na zupę dyniową!
Pozdrawiam jesiennie ale serdecznie i kolorowo!
Ania.

Zostaw komentarz