Składniki
– ok.pół opakowania makaronu lasagne
– 2-3 opakowania sera mozzarella
-3-4 ząbki czosnku
– 2-3 cebule
– 1 puszka krojonych pomidorów
– ok.szklanka gęstego przecieru pomidorowego
– ok. 60 dag mielonego mięsa wieprzowego
– trochę oleju,oliwy i łyżka masła do podlania
– sól.pieprz,oregano,tymianek,bazylia,odrobina susz.pomidorów
Sos beszamelowy
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
ok.3 szklanki zimnego mleka
Przygotowanie
cebulę kroimy w kostkę,czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni cebulę potem mięso z czosnkiem i odrobiną przypraw.Mieszamy ok.10-15 min.Dodajemy pomidory.doprawiamy łyżką masła i resztą przypraw do smaku.
Sos Beszamelowy
Rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę i zimne mleko.Gotujemy na małym ogniu ok.10.min aż zgęstnieje stale mieszając ,doprawiamy gałką muszkatałową,solą,pieprzem.
Płaty lasagne układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.Na makaron kładziemy trochę startego sera,potem sos bolonese,sos beszamelowy,ser,ponownie płaty makaronu aż do wyczerpania składników,ostatnia warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie serami.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C,pieczemy ok.40 min.
Smacznego!