kanapka na lunch

 

Dziś w moim menu pyszna kanapka na lunch lub drugie śniadanie – jak kto woli! Od razu zaznaczam ,że rolę kluczową odgrywa pyszny sos jakim okraszona jest kanapka – Ot taki mistrz drugiego planu! Ten sos często spożywam zamaczając w nim bagietkę rodzynkową (biedronka) oczywiście w towarzystwie czerwonego wina!

Polecam!

Przepis:

 

Składniki do kanapki:

1 bułeczka – ciabata lub  mała bagietka

1 płaska łyżka masła

1 płaska łyżka oliwy

2 liscie salaty rzymskiej lub lodowej

2 krążki czerwonej cebuli

2 krążki czerwonej papryki

1-2 ząbki czosnku

kilka cieniutkich plasterków wedzonego boczku

plasterek sera mozzarella lub  serka caprese

plasterek  wyrazistego sera żółtego np.sera cheddar w plastrach

listek bazylii do smaku i dekoracji

 Składniki na sos:

7 łyżek oliwy z oliwek + 2 łyżki oliwy z pestek winogron (może być łyżka oleju zwykłego ) + wyciśnięte 1-2 ząbki czosnku + płaska łyżeczka musztardy łagodnej + płaska łyżka miodu.Wszystkie składniki na sos wymieszać.

Sposób wykonania kanapki:

2 ząbki czosnku podprażamy na suchej patelni a następnie plasterki boczku.

Bułkę  kroimy na dwie połówki następnie delikatnie podsmażamy z obu stron na patelni z masłem i oliwą.

Na przekrojoną polówkę bułki układamy  wszystkie składniki delikatnie polewając je koniecznie sosem !Całość przykrywamy drugą częścią bułki.Gotowe.

Smacznego!

 

 

 

Zostaw komentarz