Dziś w moim menu pyszna kanapka na lunch lub drugie śniadanie – jak kto woli! Od razu zaznaczam ,że rolę kluczową odgrywa pyszny sos jakim okraszona jest kanapka – Ot taki mistrz drugiego planu! Ten sos często spożywam zamaczając w nim bagietkę rodzynkową (biedronka) oczywiście w towarzystwie czerwonego wina!
Polecam!
Przepis:
Składniki do kanapki:
1 bułeczka – ciabata lub mała bagietka
1 płaska łyżka masła
1 płaska łyżka oliwy
2 liscie salaty rzymskiej lub lodowej
2 krążki czerwonej cebuli
2 krążki czerwonej papryki
1-2 ząbki czosnku
kilka cieniutkich plasterków wedzonego boczku
plasterek sera mozzarella lub serka caprese
plasterek wyrazistego sera żółtego np.sera cheddar w plastrach
listek bazylii do smaku i dekoracji
Składniki na sos:
7 łyżek oliwy z oliwek + 2 łyżki oliwy z pestek winogron (może być łyżka oleju zwykłego ) + wyciśnięte 1-2 ząbki czosnku + płaska łyżeczka musztardy łagodnej + płaska łyżka miodu.Wszystkie składniki na sos wymieszać.
Sposób wykonania kanapki:
2 ząbki czosnku podprażamy na suchej patelni a następnie plasterki boczku.
Bułkę kroimy na dwie połówki następnie delikatnie podsmażamy z obu stron na patelni z masłem i oliwą.
Na przekrojoną polówkę bułki układamy wszystkie składniki delikatnie polewając je koniecznie sosem !Całość przykrywamy drugą częścią bułki.Gotowe.
Smacznego!