Szybka, lekka sałatka z tuńczykiem na łubinowym wzgórzu

 

Chyba nie znam prostszej sałatki od tej właśnie z tuńczykiem. W dodatku nie jest jakoś bardzo kaloryczna. Kilka zwykłych  składników i to wszystko! Do tego  lekki sos na bazie oliwy i gotowe. Sami sprawdźcie – poniżej przepis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

( ilość dowolna – ja lubię, by było dobrze czuć tuńczyka, więc u mnie to zawsze dwie puszki )

2 puszki tuńczyka  –  1 w oleju, 1 w  sosie własnym

garść sałaty, rukoli, bazylii

pokrojona w krążki cebula zwykła lub czerwona

pokrojone w cienkie paski kolorowe papryki

garść czarnych  oliwek,

3- 4 łyżki kukurydzy

1-2 jajka

Sos

ok.7 łyżek oliwy z oliwek + 3 łyżki oliwy z pestek winogron

2 wyciśnięte ząbki czosnku

płaska łyżka miodu

płaska łyżeczka musztardy łagodnej

 

Wykonanie

 

Wszystkie składniki na sos dobrze mieszamy. Następnie polewamy częścią sosu wymieszane:  sałatę, rukolę i bazylię.

Na sałacie kładziemy tuńczyka oraz resztę podanych składników i polewamy resztą sosu.

Jak widać nie ma tu żadnej filozofii, pozostaje mi więc życzyć po prostu

Smacznego!

 

 

Zostaw komentarz