Chyba nie znam prostszej sałatki od tej właśnie z tuńczykiem. W dodatku nie jest jakoś bardzo kaloryczna. Kilka zwykłych składników i to wszystko! Do tego lekki sos na bazie oliwy i gotowe. Sami sprawdźcie – poniżej przepis.
Składniki
( ilość dowolna – ja lubię, by było dobrze czuć tuńczyka, więc u mnie to zawsze dwie puszki )
2 puszki tuńczyka – 1 w oleju, 1 w sosie własnym
garść sałaty, rukoli, bazylii
pokrojona w krążki cebula zwykła lub czerwona
pokrojone w cienkie paski kolorowe papryki
garść czarnych oliwek,
3- 4 łyżki kukurydzy
1-2 jajka
Sos
ok.7 łyżek oliwy z oliwek + 3 łyżki oliwy z pestek winogron
2 wyciśnięte ząbki czosnku
płaska łyżka miodu
płaska łyżeczka musztardy łagodnej
Wykonanie
Wszystkie składniki na sos dobrze mieszamy. Następnie polewamy częścią sosu wymieszane: sałatę, rukolę i bazylię.
Na sałacie kładziemy tuńczyka oraz resztę podanych składników i polewamy resztą sosu.
Jak widać nie ma tu żadnej filozofii, pozostaje mi więc życzyć po prostu
Smacznego!